Pages

Monday, February 14, 2011

Perbezaan Duri dan Pedukang

Pedukang atau belukang ada specis yg diketegorikan pengacau umpan oleh kaki pancing. Belah utara org pangge ikan ni pedukang. Mungkin sebelah selatan ni belukang. Bunyi lebih kurang. Specis ni bedai apa saja yg dijamu. Oleh kerana tabiatnya yg kaki bedal, maka ramai yg tak berapa gemar. Aku dulu, dgr dgr cerita pedukang ni kaki hentam najis. Kalau ada rumah atau toilet yg dibuat diatas laut, memang org tak makan la kalau pedukang dipancing dikawasan sekitar. Tp kalau yg dapat dilaut lepas...why not kan. Lalu ngan tak lalu makan ja.
Aku try cari dlm lebai google, ada yg kata kira belang badan. Tp tak pulak bgtau berapa byk pedukang dan brp duri. Ada yg kata kepala pedukang lebih besar dr duri. So mulut yg lebih luas berbanding ngan duri. Ni aku ada masukkan gambag. So bandingkan la...

Pedukang @ belukang
 So utk duri pulak,sedikit berbeza dgn kepala yg lebih kecik dan tiada belang. Tp aku dgr ada satu lg jenis dikenali sebagai mayong. Tak kisah la mcm mana rupa, tp kalau sentap rasa tetap ada. Nak bwk balik letak dlm tong ais, tak nak kalu...lepas balik.

Ni duri bwh ni. Tiada belang dan misai mungkin telah ditrim. 
Duri

5 comments:

Anonymous said...

bagus

zalizalu said...

duri plak ada banyak kalau tak silap... kaler kuning, kaler putih, kalr ala2 biru... mayong tu duri jugak kalau kat tempat kami...

Platspender said...

mayong tu duri la...hmmmm...aku ingatkan specis lain pulak...kat utara ada jugak nama ikan ploktan. Ni pun mcm duri. Tak sure la saya apa beza.

Fandie said...

Mayong lain tak sama dengan duri..ada perbezaan

Fandie said...

Mayong lain tak sama dengan duri..ada perbezaan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...