Pages

Thursday, February 9, 2012

Warung Nasi Lemak - Depan Ciast, Seksyen 19 Shah Alam

Warung ni terletak betui betui depan pintu masuk Pusat Latihan Pengajar dan Kemahiran Lanjutan (CIAST), Seksyen 19, Shah Alam. Kebetulan aku lalu depan tu sebelum mengala ke seksyen 18 dan terpandang org yg sedang beratug utk membeli sarapan. Tgk mcm menarik. 
Ada dua warung nasi lemak, satu kedai air dan satu warung roti canai. Semuanya terletak di warung yg telah disediakan. Lepaih tu pengunjung juga boleh makan di meja yg telah disediakan. Suasana warung mcm kat kampung. Tu yg best tu. Makan pulak dibawah pokok. Memang cun la suasana. Aku memang suka yg mcm ni. Lebih 'raw'. Bukan di restoran yg berhawa dingin, yg grand grand, lantai lawa lawa, pekerja uniform cun cun tp makanan rasa tak best mana pun. Biasanya la...aku kata biasanya, warung yg mcm ni la yg akan menyediakan menu yg menjilat jari. Sekali makan, rasa nak ulang lg sekali.
Aku parking kereta di hadapan kedai ni. Depan warung ni ada la skit ruang ruang utk parking kereta dan moto. Boleh la nak parking. Beratug sekejap, lepas tu aku ambik nasi lemak rendang dan bihun tuk Hisyam. Kakak yg jg nasi lemak tu terus bgtau price. P cari meja dan makcik air akan datang mintak order. Aku order teh o, teh tarik dan air suam. Teh tarik makcik ni aku minat sebab tak keras dan tak kaw. Minum teh kaw kaw nanti nak berak susah. Kelat. Apa lg, air dah sampai, terus la makan. Mcm aku kata td, best nasi lemak kat sini. Sambal yg sedap dengan lauk rendang yg best. Cukup cun utk memenuhi selera aku. Hisyam pun makan bihun tu sampai habes. 
Nasi lemak best, teh tarik cun, suasana menarik. Roti canai tu aku tak test lg. Mungkin best jugak la kot. Cara cakap mcm bangla yg tebag roti tu. Tu dia, bangla semua cover. Keja kilang, petrol pam, supermarket, sampai roti canai pun dah boleh tebag. Apa benda lg la depa tak buat. Mana p mamak semua. Dah balik India? 
Satu saja, aku kurang selesa kat sini...nyamuk byk. Tu spoil skit. Jgn la pakai seluar pendek nak p melepak sini. Sia sia saja nyamuk baham nanti. 



Wednesday, February 1, 2012

Bagan Seafood - Dinner Ketam

Malam ni aku join geng geng opis mem aku dinner kat Bagan Seafood, Tanjung Harapan Klang. Sapa open table, sapa yg tong tong duit aku tak tau. Yg tau depa invite. So i follow saja. Makan Chemei (bak kata org kuat pengelola dinner malam ni). Tp aku kena berhati hati la. Luka lutut aku belum sembuh lg.
Kami sampai agak lewat. Majlis sepatutnya bermula selepas magrib. Sampai ja kat meja, segala mcm masakan ketam dah ready. Menu yg ada kat meja aku, ketam butter, kamhiong dan mermite. Kemudian di tambah dengan kerapu stim, udang butter, sotong tepung, asparagus goreng dan brokoli. Meriah kaler atas meja tu dengan bagai masakan. Elok aku dan mem duduk, depa teruih bubuh. Bila masa bismillah pun aku tak tau. Geng geng ni kalau bab ketam memang laju. Aku penah up dlm blog ni tempat yg sama tahun lepas. Masa tu depa celebrate bos nak tukar department.
Yg turun kali ni pun muka sama. So, tolak segan tolak silu, yg penting ketam mau hadap dulu. Aku dan mem ambik kamhiong dulu. Tu yg paling dekat dgn pinggan aku. Yg lain lain depa sentai mermite. Dlm ketiga tiga menu ketam malam ni, mermite paling top. Memang sedap. Number dua aku letak kat ketam butter, masam masam manis. Kuah pekat dan terasa sungguh bila masuk dlm mulut. Kamhiong slow skit.Kuah dah pekat tp tak sesedap butter dan mermite.
Time dok pulun ni, tarak sapa nak sembang dah. Dah tak dan nak tanya kabar berita. Yg penting tokak kulit ketam dulu. Bukak kulit, nampak isi, lepaih tu mau cicah kuah mermite. Baru masuk mulut. Perghh...dia punya rasa, seminggu teringat. Memang superb.
Aku lebih berhati hati. Beringat skit, luka kat lutut tak berapa elok lg. Aku hanya ambik beberapa ketul kamhiong dan butter. Mermite terlepas. Pinggan mermite dok jauh dari aku. Segan pulak nak pusing meja tu. Dah dapat rasa pun ok. Kalau nak banding ketam bunga yg aku mengai kat PD hari tu, ketam nipah ni kurang skit rasanya. Tp kandungan isi memang ketam nipah ni menang. Tgk kepit pun dah besar semacam.
Malam ni meja aku dimenangi oleh wakil dari Rantau Panjang, Pizol (bunyi nama sebenar, ejaan bukan). Kulit ketam yg telah habis disebat isinya disusun membukit, tertinggi mengalahkan wakil dari Sementa. Tah berapa ekog depa makan, aku tak sure. Tak dan (sempat) dah aku nak kira. Sat sat tokak, sat sat katuk. Kulit ketam yg tebai tu dengan selamba depa pakai gigi saj. Memang jokar (apandai). Kalau yg baca posting aku ni nak ambik ilmu, hampa boleh tanya aku. Nanti aku bwk gurunya. Pengkeras tak byk, cuma ketam mermite 3 kilo saja.
Masa dok makan ni la Alyah lalu sebelah meja kami. Yaaa..Alyah penyanyi yg baru baru ni menang Juara Lagu ke 26 dalam Persembahan Terbaik tu la. Aik, malam tu rambut punya panjang. Hari dah pendek. Gila punya cepat pi potong. Tah mcm mana, lepas tu Alyah diajak bergambar. Sporting betul dia. Siap datang sendri ke meja kami. Tersenyum ja, lawa tul. Sempat dia cakap kat mem aku yg malam tu dia tiada suara. Jadi tak boleh la nak cakap byk. Tak yah cakap Alyah, senyum pun dah cukup nak bg geng geng ni berebut rebut beratug tunggu giliran. Ada yg nak berkumpulan, ada yg nak solo. Anyway terima kasih Alyah. Walaupun nampak penat, tp Alyah dengan rela hati melayan kerenah geng geng ni. Masih mampu tersenyum setiap kali kamera dihala kepada nya. Tahniah lg sekali kerana menang pesembahan terbaik malam Juara Lagu tu. Alyah berjaya mengalahkan ketam malam ni. Jarang jarang depa berhenti makan ketam selagi tak licin betul betul. Tp demi Alyah, depa sanggup. 
Utk malam ni, harga semua sekali mencecah hampir RM1k. Menu ketam dan sebelum balik, kami order minuman tambahan. Ada epal + asama boi, ada jus oren dan ada yg minuman panas. Terima kasih kepada pengelola majlis ni dan kepada yg open table, terima kasih byk byk. 
Ni aku tribute kat lagu Alyah yg menang - Kisah Ketam. 


Ketamku ketammu
Menjadi satu rasa

Ku rasa ketammu menyempurnakan aku
Tapi ketam bukan milik kita (bagan seafood yg punya)
Semua harus berakhir (dah habis balik la)
 
ketam kau dan aku
Takkan mungkin bersatu (dok dlm pinggan masing masing)
Untuk saat ini di kedai ini
Mungkin ketam bersama
Nanti di luar sana
Biar ku setia menjaga ketammu

Seminit saja


Tapi ketam bukan milik kita
Semua harus berakhir


ketam kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di kedai ini
Mungkin ketam bersama
Nanti di luar sana
Biar ku setia menjaga ketammu


Ketam kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di kedai ini


Biar ku setia menjaga ketammu
Seminit sajaaaaaaaa.





Tuesday, January 31, 2012

Tempoyak Patin - Gerai Kak Mek/Afidah Temerloh

Dari Jerantut, kami melalui jalan lama ke Temerloh. Tiada apa yg menarik cuma permandangan ladang getah dan kelapa sawit dikanan dan kiri jalan. Keadaan jalan pun tak la seelok hiway, memaksa kami memandu lebih berhati hati dan perlahan. Tp ramai jugak yg berdezup memetong, mungkin sudah biasa dengan jalan disini.
Buat apa di Temerloh?. Tah, mulanya nak ikut melalui Hiway Pantai Timur keluar di exit Chenor.Tp tu mcm dah patah balik. So kami amik keputusan untuk ke Temerloh. Dari Temerloh baru kami akan gunakan Hiway. Kami satu famili belum pernah menjejakkan kaki di Temerloh.
Sebelum tiba di Temerloh, aku sempat call org Pahang. Kawan satu opis jugak, Pitek (nama panggilan yg bukan nama sebenar). Setahu aku, org rumah dia berasal dari Temerloh. So senang la kalau nak advise port port menarik kat sini. Akhirnya, Pitek memperkenalkan aku dengan satu kedai makan yg menjual tempoyak ikan patin. Kedai nya teletak di food court berhampiran Stesen Bas lama Temerloh. Food court ini merupakan yg paling belakang dan mengadap sungai.
Cara guide dlm phone mcm senang. Tp kami semua bukan dari Temerloh dan ni merupakan pertama kali sampai, jenuh jugak la nak cari jalan. 2,3 kali pusing baru jumpa kedai. Petuanya mudah. Cari kedai yg ada 3 periuk besar. Mcm ni punya petua pun ada. Tp bila aku sampai, hanya 2 periuk sj yg ada. Lg satu tak sure p mana. Dah basuh kot. Menurut Pitek lg, ada 2 jenis patin disini. Patin liar dan patin sangkar. Patin liar semestinya lg mahai la. Bukan senang nak tangkap makluk tu kat sungai.
Org agak ramai walaupun sudah pukul 3.30 ptg. Kami duduk, kemudian order air. Aku terus ke periuk besar. Satu periuk dah habes. Satu lg pun tinggal separuh. 
Aroma tempoyak ni memang tak tahan. Aku terus order seketul. Bahagian ekor. Harga seketul ialah RM10. Tp tgk saiz memang berpadanan la dengan harga. Penuh satu mangkuk. Aku tambah ulam, sambal belacan, telur masin dan nasi 2 pinggan. Aku sebenarnya bukan minat pun ikan air tawar. Tp disebabkan reputasi patin ni hebat, so why not try. Sekali aku suap, perghhh....rasanya memang superb. Semua cukup. Garam, lemak, tempoyak dan pedas memang ngam. Dah tak yah nak tambah perisa lg. Isi ikan patin ni pulak lembut, tak bau hanyir atau pun bau tanah. Memang menyelerakan. Walaupun perut aku tak lapar, tp satu pinggan nasi tetap licin. Hisyam, Hannah dan mem aku makan. Semuanya berselera kecuali Hadi. Jumlah bayaran temasuk air minum 4 gelas cuma RM23. Kami tambah lagi 2 ketul dibungkus utk di bawa balik. Sebenarnya kedai ni merupakan kedai nasi campur. Pelbagai lg lauk lauk yg ada. Cuma, patin memang menjadi special dish kat sini. Kalau tak lalu ikan sungai ni, lauk lain byk lg. 
Kepada semua yg nak p atau nak singgah Temerloh, aku rasa hampa semua kena try makan ikan patin kat kedai ni. Kepada geng geng laut yg rasa ikan sungai ni tak berapa sedap, hampa kena try yg ni dulu baru komen. Kalaulah aku datang ke Temerloh lg, kedai ni memang masuk list wajib utk aku kunjungi. Selesai menjamu selera, kami berangkat pulang ke KL. Kenangan patin memang tak boleh lupa. Ada rezeki kita jumpa lg. 




Sunday, January 29, 2012

Arowana Kelisa - Nak tukar air akuarium

Bulan lepas, aku berkesempatan utk pergi ke salah sebuah kedai arowana yang terkenal di Bandar Country Homes, Rawang. Tujuan aku, utk melihat dengan kepala aku sendri dua ekor induk pra matang Malaysian Gold Blue Base F0, MGBB F0. Kepada peminat kelisa pastilah mereka sudah arif apa itu Malaysia Gold dan apa itu Blue Base. Dua dua jenis ini merupakan antara specis paling superb yg berada dimuka bumi sekarang ini. Tp apa dia F0. F ini melambangkan genarasi arowana yg diperolehi secara liar. Yaaa...secara liar maksudnya di tangkap di sungai atau di tasek Bukan dibreed dlm kolam atau dicross induk induknya. Purely liar dari habitat asal. Dasat?. F0 ini merupakan generasi pertama dari sungai. Manakala F1 merupakan anak F0 dan seterusnya. Paham?. 
Elok saja aku parking keta depan kedai tu, tokei kedai pun sampai. Orgnya berkaca mata, simple dan mudah mesra. Nama panggilan beliau ialah Abg Mus. Aku dijemput masuk dan ditunjukkan akuarium mana induk tu berada. Selesai sesi foto, aku sembang sembang dengan tokei kedai. Satu benda yg aku kagum, semua akuarium yg menempatkan anak anak aro disini tidak ada air pump, tiada buble langsung. Yg ada cuma water filter. 
First soalan yg Abg Mus tanya aku. " Mcm mana ko tukar air akuarium ko". Aku cerita. Kat hujung cerita aku, Abg Mus potong "semua salah". Aku diam. Lepas tu Abg Mus start cerita dan aku tadah telinga saja sampai kesudah. Hampa bayangla mcm mana Chef Wan cerita semasa program memasak, mcm tu jugak la Abg Mus bercerita pasai arowana. Mamat ni bukan sebarang org. Sudah lama berkecimpung dlm dunia aro. Ada kedai, showroom dan ada farm sendri. Giat pula dlm RnD Aro. Segala yg dibelajar di apply terus ke farm dan showroom. Aku tergelak bila abg Mus secara sinis mempersendakan "otai-otai" yg kononya pandai pasai aro ni dlm facebook. Pandai apa kalau buble hilang 2 jam ikan dah mati. Hahahaha...
Sudah beberapa tahun aku bermain dengan arowana, baru sekarang aku tau ilmu aku kat mana. Supaya aku tak lupa apa yg Abg Mus share dengan aku, kat sini aku nak kongsi ada yg aku belajar. Bukan senang nak belajag dari yg betul betul otai. Yg mcm otai tu ramai. Biasanya jumlah air yg ditukar adalah sekitar 1/2 dari isipadu asal ayag akuarium. Ni step aku aku listkan supaya senang nak ingat. 
1. Takungkan air paip yg baru kedalam satu bekas. Bekas tu adalah belas yg lain. Jgn takunkan dalam akuarium yg sama. Tu tak guna la. Cari bekas lain dan saiznya agak agak cukup utk ganti 1/2 air akuarium tersebut.
2. Masukkan anti klorin. Baca label betul betul. Tunggu sehingga anti klorin tu merebak keseluruh kawasan air.
3. Test dengan klorin tester sehingga air takungan td betul betul telah hilang klorin. Klorin adalah satu agen yg tidak baik dan memberi kesan kepada ikan aro. Kandungan klorin perlu dipastikan betui betui hilang. Pastikan air betul betul neutral dari klorin.
4. Masukkan vitamin. Ini penting utk tumbuh besar aro dan utk melawan penyakit. Sama la mcm kita jugak walaupun ni hanyalah ikan. Lg sekali, baca label betul betul. 
5. Masukkan black water. 
6. Kemudian barulah pindahkan air yg telah dirawat ini kedalam akuarium dimana ikan tu berada. 


Biasanya air paip dimasukkan dulu barulah anti klorin, black water dimasukkan dengan ikan tu berada bersama dlm akuarium. Ini adalah bahaya kerana air tersebut belum dirawat dengan sempurna. Klorin masih ada walaupun dlm julat masa yg pendek. Takat lampam kalau buat mcm tu pun boleh tungging terbalik, ni pulak arowana.
Bila ikan berada dlm habitat yg sihat, barulah ikan tu kuat dan tidak perlu buble lg. Maksud habitat disini ialah air akuarium. Menurut Abg Mus lg, ikan jgn diajag dengan buble. Buble akan meninggkatkan kandungan oksigen dalam air. Bila oksigen meningkat, insang ikan tidak perlu bekerja kuat utk bernapas. Dan kesannya, insang ikan tidak membesar dengan sempurna. Ikan dah besar panjang tp insang masih kecil. Tu la sebabnya jika electric trip, buble out. tak sampai beberapa jam, ikan mati.
Dlm tasek atau sungai, buble tarak. Tp pasai pa ikan hidup. Hidup sihat dan lama pulak tu. Habitat yg sihat dengan sumber air adalah dari air hujan yg tidak berklorin. Jadi pertumbuhan insang berkadar langsung dengan badan. Hanya dengan kandungan semulajadi oksigen dlm air sudah cukup utk dibekalkan kepada ikan. 
Abg Mus sambung lg. Filter yg ada hanya tu circulation air. Tidak lebih dari itu. Abg Mus tunjukkan aku apa yg ada dlm filter tu. Kosong. Kapas tarak. coal tarak. Tu dia. Ni lg satu buat aku kagum. Selama aku bela, kapas sebulan sekali aku tukar. Rupanya kapas juga boleh menberi kesan kepada arowana. Coal pun sama. Jgn letak apa apa dlm filter. Biar kosong. Sekadar untuk pengaliran air turun naik. Lg satu, jgn lupa letak bakteria baik. Mcm vitagen tu la. Tp bukan Vitagen. Jgn hampa p tuang vitagen pulak dlm akuarium. Tp ni bakteria khas utk arowana. Abg Mus siap telan bakteria tu depan aku. Gila, punya nak tunjuk bakteria tu baik utk kesihatan. 
Apa mcm. Lepas baca posting aku ni. Hahahaa....tgk tgk balik la akuarium tu. Jgn heran kalau tiba tiba ikan kesayangan timbui. Rasa rasa dah mcm superb dan step penjagaan. Apa yg tak kena sampai ikan arwah. Tak susah beb. Punya semua dari persekitaran (air) yg tak dirawat dengan betul. 
Kalau nak tgk rupa F0 tu mcm mana hampa p sini. Esok lusa baru aku up gambag aku, sori aku berada diluar kawasan. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...